Uncategorized

Google Analytics savjeti – 5 metrika koje morate poznavati

By January 8, 2018 No Comments
google analytics

Redovno pregledavati i voditi web stranicu je veoma važno za uspjeh u digitalnom marketingu. Bilo da prezentujete usluge i proizvode kompanije, vodite blog i objavljujete novosti, ili čak prodajete online, veoma je bitno da poznajete vaše posjetitelje i mjesta koja ih najviše zanimaju na vašoj web stranici!

U ovom članku ću Vam predstaviti 6 najbitnijih metrika koje bi trebali pratiti u Google Analytic-u.

Ukoliko nemate instaliran Google Analytics, onda Vam predlažem da pogledate ovaj video.

Metrike na koje ćemo se fokusirati su:

 1. Kojeg su spola i koliko godina imaju (Audience/Demographics)
 2. Gdje se nalaze (Audience/Location)
 3. Sa kojeg uređaja posjećuju web stranicu? (Audience/Mobile)
 4. Odakle dolaze na web stranicu (Acquisition/channels)
 5. Koja mjesta najviše posjećuju (Behavior/Site content/all pages)

Prije svega početni “Audience Overview”

Kada se logiramo u Google Analytics prvo što vidimo jeste takozvani “Overview” ili pregled primarnih metrika kao što su:

Google-analytGoogle-analytics-overviewics1

 • Sessions (ukupan broj posjeta na web stranici)
 • Users (ukupan broj pojedinačnih posjetitelja)
 • Pageviews (ukupan broj učitanih stranica)
 • Pages / Sessions (broj učitanih stranica po posjetitelju)
 • Avg. session duration (prosječno vrijeme provedeno na web stranici po jednom posjetitelju)
 • Bounce rate % (procenat osoba koja su momentalno napustile web stranicu)
 • % New sessions (procenat novih posjetitelja)

Odma ispod ovih metrika se nalazi dodatni meniji u kojem možete posjetitelje razvrstati po državi u kojoj se nalaze, gradu, operativnom sistemu, pretraživaču i drugim metrikama.

Google-analytGoogle-analytics-overviewics1Dodatno bitna stvar za napomenuti jeste “Date Range”, to jeste vremenski raspod koji želite analizirati. On vas uvijek prati u desnom gornjem uglu, u obliku kalendara koji prikazuje odabrane datume.

Google-analytics-date-range

1# Kojeg su spola i kolika godina imaju

Nekome manje – nekom više bitna informacija o posjetiteljima, kojeg su spola, koliko godina imaju? Sve te informacije možete pronaći sa lijeve strane u meniju (Audience -> Demographics).

Google-analytics-demographics

Na istom mjestu, jedno polje ispod se nalazi opcija za segmentaciju po starosnoj dobi “Age”. Super stvar je što sada imate uvid u raspone starosnih doba (po 10 godina), i što pojedinačne možete analizirati po metrikama kao što su (Avg.session.duration ili Pages / Sessions). Te informacije Vam mogu pomoći pri definisanju cilje skupine i kreiranju Avatara (link ubaciti).

2# Gdje se nalaze

Zar ne bi bilo korisno znati gdje su se nalazili posjetitelji u momentima kada su odlučili posjetiti vašu divnu web stranicu?

Te informacije možete pronaći sa lijeve stranice u meniju ( Audience -> Geo -> Location)

Metrike dalje možete filtrirati po gradovima, kontinentima ili podkontinentima (City, Continent, Sub Continent). Vjerujem da je i Vama najzanimljivija metrika “City” (po gradovima), koju dalje možete analizirati sa metrikama kao što (Avg.session.duration i drugima).

 

3# Sa kojeg uređaja posjećuju web stranicu

Da li dolaze sa mobilnog ili sa desktop uređaja? Te informacije možete pronaći na (Audience -> Mobile – > Overview)

Ispod se nalazi opcija “Mobile”, pomoću koje možete analizirati posjetioce po mobilnom uređaju koji su koristili prilikom posjete. Na ovaj način možete identifikovati da li vaša web stranica normalno funkcioniše na svim uređajima. Ukoliko primjetite veliki Bounce Rate (momentalno napuštaju web stranicu), onda vrijedi detaljnije analizirati prikaz web stranice sa datog uređaja.

4# Odakle dolaze na web stranicu

Da li su nas pronašli na Google-u, možda su direktno ukucali naš link, ili su ipak putem jedne od društvenih mreža našli put do naše web stranice.. ?

Informacije odakle su posjetitelji došli na vašu web stranicu možete pronaći i već dobro poznatom lijevom meniju pod (Aqusition ->Alltraffic -> Channels)

Odma ispod imamo meni “Source/Medium”. Jednim klikom dobivamo informacije kao što su tačne web stranice i URL-ovi sa kojih su posjetitelji dolazili na web stranicu.

5# Koja mjesta najviše posjećuju web stranicu?

Dolazimo do jedne od najbitnijih metrika u Google Analytics-u. Gdje su se kretali posjetitelji na našoj web stranici, koji linkovi su im najzanimljiviji, koliko vremena provode na pojedinačnim linkovima, itd..

Sa lijeve stranice u meniju navigirajte prema meniju BEHAVIOUR -> Site content -> All pages

Tu možete pronaći pojedinačne linkove izlistane ovisno o broju posjeta. Super  je što možemo analizirati linkove po bitnim metrikama kao što su: Avg. time on page, Bounce rate, i Exit rate.

Obratite pažnju na najbitnije linkove koji utiču direktno na vaše poslovanje, linkovi usluga, proizvoda, kontakt i drugi.

Mali savjet

Ukoliko uočite velik Bounce Rate, kratko zadržavanje posjetioca, predlažem Vam uradite izmjene na tim linkovima. Možda je previše teksta bez slika, možda ton kojim pišete nije adekvatan? Pokušajte analizirati suštinu problema i potrudite se da najbitniji linkovi na web stranici dobiju najviše prometa i najveće vrijeme zadržavanja!

 

Facebook Comments

Leave a Reply